De beste natuurlijke suikervervangers

 

Geraffineerde suikers vs natuurlijke suikers

Bewust met eten

Mensen zijn tegenwoordig bewuster bezig met wat ze eten. Tenslotte moet alles wat je eet ook weer verwerkt worden door je lichaam. De nodige vitamines en mineralen worden uit je eten gefilterd en door je lichaam opgenomen. Voedsel geeft energie om te kunnen functioneren, maar wist je dat het ook energie kan kosten om eten te verwerken? Dat is het geval wanneer je voedsel binnenkrijgt wat niet herkend wordt door je lichaam als ‘lichaamseigen’, zoals bijvoorbeeld het geval is met voedsel waar veel fabrieks-toevoegingen in zitten. Synthetische toevoegingen die niet in de natuur voorkomen.

Verborgen geraffineerde suikers

Dit is ook het geval met geraffineerde suikers. In onnoembaar veel producten zitten suikers verwerkt. Niet alleen in koekjes, snoep en frisdranken, maar ook in producten waarvan je het niet zou verwachten, zoals bouillonblokjes of brood, vleeswaren of sauzen. Hierdoor krijg je op een dag, zonder dat je je daarvan bewust bent, veel meer suikers binnen dan je zou denken. Door zo veel suikers binnen te krijgen stijgt je bloedsuikerspiegel. Wanneer je lichaam dan even geen suiker krijgt, daalt die bloedsuikerspiegel weer en voel je een plotselinge behoefte aan zoetigheid en een energiedip. Als je vervolgens weer iets eet met suiker kun je je voorstellen dat je in een soort vicieuze cirkel terechtkomt.

Minder suiker, meer energie

Wanneer je meer energie wilt, probeer deze cirkel dan eens te doorbreken. Als je de hoeveelheid geraffineerde suikers beperkt, zul je merken dat je na een tijdje die zoetbehoefte niet meer hebt en dat je veel meer en een constantere energie hebt. Als je het zoet dan toch niet helemaal kunt laten staan, kies dan bij voorkeur voor natuurlijke suikervervangers, onbewerkte suikers zoals ze in de natuur voorkomen. Hieronder vind je een aantal natuurlijke suikervervangers.

Honing

Honing als natuurlijke suikervervanging is een prima alternatief. Wil je honing met de meeste gezonde voedingsstoffen gebruiken? Neem dan bij voorkeur rauwe, koud geslingerde en ongefilterde honing.

Agavesiroop als natuurlijke suikervervanging

Agave wordt gemaakt van een soort cactus: de agave. Het is een heel zoete siroop en je hebt er maar weinig van nodig om iets te zoeten. Ook hier geldt dat je het beste de rauwe soort kunt gebruiken.

Ahornsiroop

Het sap van de Canadese esdoorn is een prima alternatief voor natuurlijke suikervervanging. In Amerika en Canada wordt dit als stroop op de pannenkoeken gegeten. Ook bij ons wordt ahornsiroop steeds vaker gebruikt.

Graanstropen

Graanstropen, zoals bijvoorbeeld mais- en rijststroop zijn ook geschikt als natuurlijke suikervervanging. Deze stropen zijn echter minder zoet van smaak, waardoor je wel het risico loopt er te veel van te gebruiken als je een echte zoetekauw bent.

Palmsuiker

Dit wordt gemaakt van een Indonesische palmsoort. Het is redelijk arbeidsintensief dus goedkoop is het niet, maar het is een goed alternatief voor natuurlijke suikervervanging.

Kokospalmsuiker of Kokosbloesemsuiker

Zoals de naam al doet vermoeden wordt deze natuurlijke suikervervanger gemaakt van het sap van de kokosnootbloesems. Doordat de kokosbloesemsuiker veel vitamines en mineralen bevat en doordat het weinig effect heeft op je bloedsuikerspiegel is dit een zeer geschikte suikervervanger.

Groene stevia als natuurlijke suikervervanger

Groene stevia bestaat uit gedroogde blaadjes van de steviaplant die zijn vermalen tot poeder. Je hebt er maar weinig van nodig om iets te zoeten en het is daarmee een prima suikervervanger. Aan de smaak moet je vaak wel even wennen.

Meer energie? Minder suikers!

Voor alle natuurlijke suikervervangers geldt dat je aan de smaak zult moeten wennen, simpelweg omdat het anders smaakt dan geraffineerde suiker. De ene soort gebruik je het best in de koffie of thee, weer een ander om taart te bakken en een volgende om je pannenkoeken te zoeten. Het is een kwestie van uitproberen wat jij lekker vindt. De smaken van de natuurlijke alternatieven verschillen enorm. In ieder geval zul je gaan merken dat je je beter zult gaan voelen bij het gebruik van natuurlijke suikervervangers in plaats van geraffineerde suikers. Je krijgt meer energie en geen suikerdipjes meer. Het proberen waard dus!

detoxthee
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: