Verse thee bereiden doe je zo!

Diverse soorten thee!

De diversiteit onder theesoorten wordt steeds uitgebreider. Er is bijvoorbeeld keuze uit zwarte, witte en groene thee. Daarnaast heb je nog rooibos en kruidenthee of thee bestaande uit fruitmelanges. Voor echte theeleuten valt er dus genoeg uit te proberen. Uiteraard kun je in elke supermarkt kant-en-klare theezakjes kopen, maar wanneer je echt pure thee wilt proeven, probeer dan eens verse thee van losse theeblaadjes te bereiden.

Wat heb je nodig?

Om verse thee te bereiden heb je een filter, een thee-ei, -knijper of een zeefje nodig. Een theefilter is handig wanneer je je thee wilt zetten in een theepot of een thermoskan. Er bestaan zelfs speciale filters voor thermoskannen. Handig wanneer je thee wilt maken om mee te nemen voor een dagje uit of naar het werk. Voor een theepot kun je het beste een theefilter of thee-ei gebruiken. Een speciale theepot waar al een zeef in zit kan natuurlijk ook. Wanneer je een enkele mok thee wilt zetten, gebruik je het makkelijkst een theeknijper, zeefje of thee-ei. Net wat je wilt.

Hoe bereid je verse Thee?

Per thee kan het verschillen hoe je de thee het beste bereidt. In grote lijnen werkt het zo. Je kookt het water. Naar keuze gebruik je hiervoor bronwater, gefilterd water of gewoon leidingwater. Voor alle theesoorten gebruik je net gekookt water om op de theebladeren te gieten. Voor witte en groene thee geldt echter, dat je het gekookte water het best even een kwartiertje laat staan zodat het water afkoelt naar een temperatuur van circa 80 graden. Wanneer je kokend water zou gebruiken bij witte of groene thee, wordt de smaak te bitter. Per mok gebruik je circa 2 gram losse thee om je verse thee te bereiden. Dat is ongeveer 1 theelepel. Vervolgens laat je de theebladeren circa 3 minuten trekken. Hoe korter je de thee laat trekken, hoe milder de smaak.

Verschillende soorten

Zoals gezegd is er een ruime keuze aan diverse theesoorten. Hierbij een korte opsomming:

Zwarte thee

Zwarte thee is een populaire thee. De theebladeren zijn van origine afkomstig van de Chinese theeplant. De zwarte thee is er in ongelooflijk veel varianten. Er worden vaak speciale melanges van samengesteld, zoals bijvoorbeeld een herfstmix of een speciale kerstthee. Daarbij zijn alle smaken denkbaar. Zwarte thee bevat theïne, een opwekkende stof.

Groene thee

Groene thee is rijk aan antioxidanten en wordt veel gedronken. Het is verkrijgbaar in pure vorm, maar ook met allerlei smaakjes. Gebruik voor het lekkerste resultaat bij het zetten water van 80 graden.

Witte thee

Witte thee heeft een subtiele en lichte smaak en is zachter dan bijvoorbeeld groene of zwarte thee. Het is nog niet zo bekend in het Westen, maar wordt wel steeds meer gedronken. Naar verluidt zou witte thee nog meer goede eigenschappen hebben dan groene thee.

Rooibos

Rooibos is een kruidenthee afkomstig uit Zuid Afrika. Het zit vol vitamines en mineralen. Rooibos-thee wordt veel gedronken.

Fruitmelange

Fruitmelange bestaat uit gedroogd fruit, met of zonder gedroogde theebladeren. Ook hier weer zijn er legio variatiemogelijkheden en kies je voor de smaak die jij lekker vindt.

Kruiden Thee

Kruidenthee is ook zeer populair. Het bestaat uit gedroogde kruiden in de diverse smaken of samenstellingen. Van de frisse muntthee, tot salie of zoethout of zelfs hennepthee.

Speciale bloemen

Een heel bijzondere thee maak je met theebloemen. Hiervoor gebruik je een glazen theepot. Wanneer je de bol waar de theebloem in zit in het water laat, kun je het wonderlijke proces van het tevoorschijn komen van de bloem bewonderen. Erg leuk bij een speciale gelegenheid of om cadeau te geven.

Snuffel maar eens tussen de diverse theesoorten en maak je keuze, creëer een speciaal zen-momentje voor jezelf en geniet van jouw kopje reinigings-tea.

detoxthee
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: